Mai mult decât "un plastic aderent"
Acum 30 de ani comentariul "folia de protecție reprezintă doar un plastic aderent" putea să aibă o oarecare relevanță.
Astăzi însă, tehnologiile complexe și solicitante utilizate de către companiile din industrie produc folii de protecție pentru ferestre cu o calitate ridicată si performanțe uimitoare.
Lumea foliiilor de protecție
Există multe preconcepții legate de foliile de protecție, care sunt adesea asociate cu ferestrele întunecate sau oglindă pe care le vedem uneori pe clădiri si automobile. Realitatea este că foliile de protecție sunt realizate cu procese tehnologice tot mai avansate, iar utilizarea lor pe sticla existentă sau chiar nouă, poate îmbunătăți considerabil mediul de lucru și viața de zi cu zi.
Arhitecții și designerii zilelor noastre folosesc tot mai mult sisteme de geamuri in clădiri și automobile ca o parte majoră a construcției. Foliile de protecție pot îmbunătăți aceste sisteme și oferi soluții eficiente pentru economisirea energiei (protecție solară și UV), întărirea securității și a siguranței (protecție în caz de accidente, explozii, presiune), precum și conferirea de intimitate spațiului.
Scurtă introducere în procesul de fabricație
Fie că o folie este folosită pentru reducerea acumulării căldurii solare, îmbunătățirea siguranței și securității, fie pentru încetinirea procesului de decolorare, este esențială asigurarea unei calități înalte pentru clientul final.
Acest lucru necesită un control strict al calității materiilor prime, procesului de fabricație, produsului final, ambalării și depozitării.
Prin numeroase teste efectuate se verifică dacă folia corespunde scopului dorit.
Controlul calității trebuie să fie și mai riguros în comparație cu alte domenii industriale, deoarece folia va fi folosită ca parte a sticlei / geamului.
Ochiul uman este capabil să observe defecte chiar și de foarte mici dimensiuni (25 microni = 0,025 mm), așadar o calitate optică ridicată este esențială, în vederea asigurării unei vizibilități cât mai bune prin sticla foliată.
Tehnologia foliei / componente
Performanța și durabilitatea foliilor este determinată de tipul și calitatea componentelor utilizate la fabricarea acesteia, precum de modul de fabricație folosit. Componentele esențiale sunt:
Folia portantă (liner)
Este o folie de poliester, menită să protejeze adezivul foliei de contaminarea cu impurități, înaintea aplicării.
Adezivul
Adezivul de calitate superioară, cu distorsiuni minime, care aderă folia poliester de sticlă. Tipurile de adeziv folosite la aplicații auto au aderență mare și pe geamuri curbate.
Folia Poliester
Este o folie de plastic, cu claritate și calitate ridicată – pot fi și cu structură multilaminată.
Stratul antizgâriere
Strat acrilic dur, care asigură protecție împotriva zgârieturilor și abraziunii.
Coloranți, metale, aliaje și inhibitori UV
Sunt adăugate pentru a produce proprietăți specifice dorite.
Toate componentele trebuie să aibă calități optice ridicate, pentru a asigura o vizibilitate neperturbată prin sticla foliată.
Tehnologia foliei / Procesul de producție
Pentru a asigura o calitate ridicată sunt necesare procese tehnologice foarte precise. Ele includ:
Acoperire (Figura 1)
Adezivul și stratul antizgâriere sunt transferate dintr-un recipient pe un cilindru, de pe care este transferat apoi pe suprafața foliei de poliester.
Laminare
Folia acoperită cu adeziv este lipit de o altă folie, neacoperită cu adeziv, folosind un sistem de cilindrii pentru a presa cele două folii.
Metalizare (Figura 2)
Folia de poliester este înfășurat pe un cilindru răcit cu apă, într-o cameră de vidare din metal. Metalul – de regulă aluminiu – se depune pe suprafața foliei sub formă de vapori.
Ionizare (Figura 3)
Folosind utilaje similare, bare de metal sau aliaj sunt bombardate cu ioni pozitivi, pentru a ajuta desprinderea atomilor de metal de pe barele respective, migrarea și depunerea lor pe suprafața foliei reci. Printre numeroasele tipuri de metale și aliaje amintim nichel-ul, care are o rezistență ridicată la coroziune. Este o procedură mai lentă, dar mai precisă, decât metalizarea.
Colorarea (Figura 4)
Colorarea foliei poate fi realizată pe mai multe căi. Poate fi colorat adezivul, înainte de transferarea lui pe folie, sau poate fi colorat un strat de folie, înainte de laminare. Folia de bază poate fi colorată după fabricarea ei, sau poate fi făcută chiar în timpul procesului de extrudare.
Calitate și durabilitate
Tehnologia avansată face foliile foarte durabile, de o calitate ridicată. Foliile de calitate completează și îmbunătățesc proprietățile geamurilor.
Calitate și durabilitate din construcție
Este important să ne asigurăm că produsele alese provin de la producători de clasă mondială, deoarece procesul de producție, materialele folosite, respectiv controlul procesului de fabricație folosite de către producători afectează profund calitatea și durabilitatea. De exemplu, producătorii de renume țin cont de următorii factori:
Protecția UV
Componenta din adeziv și folie, care oferă protecție UV, îmbunătățește durabilitatea foliei.
Colorarea
Culoarea foliei poate fi obținută prin colorarea diferitelor componente din structura foliei. Aceste variații influențează puternic performanța și durabilitatea foliei.
Acoperire uniformă
Acoperirea, cum ar fi metalizarea, trebuie să fie uniformă. Producărorii de renume controlează cu grijă procesul de acoperire.
Acoperirile neuniforme, nu numai ca au un aspect neestetic, dar nici nu prezintă caracteristicile cerute.
Tehnologie în mediu controlat
Producătorii de folii se folosesc de avantajele tehnologiilor moderne pentru a fabrica produse de calitate ridicată, prin procese de producție efectuate în medii strict controlate.
Adezivurile folosite la fabricarea foliilor sunt filtrate înainte de aplicare, pentru eliminarea particolelor cu dimensiuni de câțiva microni. Operatorii utilajelor poartă haine de protecție.
Testarea calității
Producătorii de folii testează o mare varietate de proprietăți ale produsele proprii, pentru a monitoriza și controla calitatea și proprietățile produselor finale, cum ar fi:
• Aderența pe sticlă
• Rezistență la rupere
• Culoare
• Rezistență la întindere
• Uniformitatea metalizării
• Forța de laminare
• Rezistență la zgâriere
• Proprietăți optice-solare, cum ar fi: rejecția energiei solare, reducerea efectului de orbire, transmitanța luminii vizibile, rezistență la UV.
Foliile de înaltă performanță se fabrică având în vedere trei atribute esențiale:
• Straturile de folii au o rezistență mare și sunt fabricate din poliester de claritate ridicată.
• Adezivii trebuie să lipească bine straturile individuale de folie și să aibă proprietăți optice bune.
• Cantitatea adezivului folosit la fabricarea foliilor de securitate / siguranță trebuie să fie optimă, pentru a reține fragmentele de sticlă sparte.
Rezistența la intemperiile vremii
Producătorii de folii testează periodic rezistența produselor la intemperiile vremii.
Rezistența la intemperiile vremii este esențială pentru produsele expuse la soare.
Energia solară are în componență razele UV, despre care se știe că sunt dăunătoare; mai puțin cunoscut este faptul că și celelalte componente ale energiei solare, lumina vizibilă și razele IR, au deasemena un efect dăunător asupra materialelor.
Foliile trebuie să reziste atât procesului de degradare, cât și ciclului de încălzire-răcire din cursul zilei, cauzat de energia solară.